Bloemkool tortilla door Anne-Mieke Bovelett

Bloemkool “da bomb” tortilla, een slank smulgerecht!

Ken je de Spaanse Tortilla? Zo’n dikke omelet met gebakken aardappel erin? Superlekker natuurlijk, maar ook een ontiegelijke energiebom. Dat kan even lekker en vele malen slanker met bloemkool! Hier haal je met gemak 6 vullende punten uit. Bovendien is deze ook koud erg lekker en dus handig om mee te nemen voor de lunch! En wat dacht je er van om hier een superslanke snack bij de borrel van te maken, door er nog kleinere stukken van te snijden? Even feestelijk garneren, en smullen maar!

Dit heb je nodig

 • koekenpan met passende deksel, liefst met anti-aanbaklaag
 • foodprocessor (of rasp en spierballen)
 • 1 hele bloemkool
 • 8 tot 10 champignons fijngesneden
 • 6 eieren
 • 1 ui gesnipperd
 • 1 heel fijn gesneden puntpaprika
 • 1 eetlepel komijnzaad
 • 1 koffielepel kurkuma
 • 3 koffielepels olie
 • zout en peper naar smaak
 • een paar takjes fijn gehakte peterselie (of koriander, zoals hier op de foto).

Zo maak je de bloemkool tortilla

 1. Maak “rijst” van de (ongekookte!) bloemkoolroosjes. (De stam is fijn om later een soepje van te maken of in blokjes door een roerbak gerecht te mikken i.p.v. weg te gooien). Als je een foodprocessor hebt, is het zinnig om de roosjes klein te maken voordat je ze in de processor gooit. NB Kan zijn dat je dit in etappes moet doen. Heb je geen foodprocessor? Rasp dan de bloemkool fijn.
 2. Doe een koffielepel olie in de koekenpan en fruit de gesnipperde ui met een beetje zout, tot deze glazig en een beetje bruin (gecarameliseerd) is.
 3. Doe dan de bloemkoolrijst erbij. Roerbak de bloemkool gedurende tien minuten, en blijf af en toe omscheppen. Deze carameliseert daardoor ook een beetje en wordt beetgaar.
 4. Neem een flinke kom en doe daar de fijngehakte champignons en puntpaprika in. Gooi de gebakken bloemkoolrijst erbij, en roer het even een tijdje om, om het iets af te koelen.
 5. Kluts de 6 eieren met de komijn en kurkuma. Voeg daar zout en peper naar smaak aan toe.
 6. Voeg de geklutste eieren toe aan het mengsel met de bloemkool en roer dit goed om. Doe daar ook driekwart van de peterselie bij.
 7. Veeg de koekenpan even schoon met een keukenpapiertje en doe er wederom een koffielepel met olie in. Zet de warmtebron even flink hoog. Giet het ei-bloemkool mengsel in de pan en druk het aan tot het een mooie ronde platte koek is.
 8. Zet de warmtebron laag en doe de deksel erop. Laat 10 tot 15 minuten zo staan.
 9. Keer daarna de tortilla om op een bord, doe weer een koffielepel olie in de pan, en bak de tortilla nu aan de andere kant door eerst de warmtebron weer even flink hoog te zetten, en daarna pakweg 5 minuten zacht zetten.

Serveer idee

Serveer deze bloemkool tortilla met een frisse eenvoudige salade van kleingesneden tomaten en verse basilicum, aangemaakt met een eetlepel yoghurt of Skyr.

Eet smakelijk!

Doe jij Weight Watchers?

Als je bovenstaande hoeveelheden aanhoudt is de hele tortilla 19 SP. Als je daar 6 stukken uit haalt, is het dus maar 3 SP per punt! Neem je er dan 2 stukken van, dan is het 6SP. Maar… Deel je ‘m door 4 vieren (moet je wel een héle grote eter zijn, denk ik) dan is het 5 SP per stuk, dit i.v.m. afronding van de SmartPoints.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *