Calorieën tellen is niet hetzelfde als brandstof bepalen

Calorieën tellen? Dit bord eten bevat evenveel calorieën als een stroopwafel van Albert Heijn!

Calorieën tellen betekent feitelijk: energie tellen. Energie is op zichzelf een prima woord dat positieve associaties oproept. En als je het nou hebt over langdurig energie krijgen van wat je eet, is het zelfs een prachtig woord. Maar als het woord “energie” wordt gebruikt in een vergelijking tussen soorten eten, dan vind ik het weer een rotwoord. Want een stroopwafel van Albert Heijn bevat evenveel energie als het hele bord met eten op de foto hierboven. Met zo’n vergelijk zou je kunnen denken dat je aan een stroopwafel genoeg hebt voor je avondeten.

Dan toch liever brandstof

Het begrip brandstof, dat is heel iets anders. Want je hebt brandstoffen die snel verdampen, en brandstoffen waar je heel lang mee kunt doen. Met de term brandstof is het eenvoudiger om vergelijkingen door middel van metaforen te maken. Zo kun je met een liter lampolie heel lang een lampje laten branden, maar een liter benzine verdampt in no-time waar je bij staat.

Calorieën tellen is in mijn ogen niet zinnig als je verder geen flauw benul hebt over de aard van de brandstof die je naar binnen werkt. Als je dan toch geen bezwaar hebt tegen tellen als zodanig kan ik je absoluut aanraden om je in te schrijven voor Weight Watchers. Het systeem dat zij hanteren (met SmartPoints™) is vele malen eenvoudiger. En juist door dat systeem leer je feitelijk alles wat je moet weten over de “brandstof” die je consumeert. En bovendien leer je iets wat je de rest van je leven kunt toepassen. Weight Watchers is geen dieet. Het is een culinaire levensstijl waarbij geen enkel levensmiddel is uitgesloten. Ik eet nog steeds kroketten, koekjes en cornetto’s en ben desondanks meer dan 20 kilo afgevallen sinds ik met Weight Watchers begon.

Enfin, als ik de term “brandstof” gebruik in de vlogs, recepten en andere artikelen, weet jij nu dus wat ik er mee bedoel. Toch?

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.