Dessert Pudding Sweet ’n Sour Banana Choco Triumph

sweet sour banana choco triumph super slank dessert SmartPoints Weight Watchers Bovelett

Oorspronkelijk publiceerde ik dit recept als onderdeel van het “5 voor 12 kerstmenu” in 2016, maar het kan natuurlijk ALTIJD gegeten worden. Het heeft wel iets meer voeten in de aarde om het te maken, dan jullie van me gewend zijn. Maar oh, oh, oh, deze is ZO de moeite waard! Als het aan mij lag kon met feestdagen iedereen de pot op met zijn dikke diners en at ik vanaf ochtend tot avond alleen nog maar dit dessert. Voor ontbijt, voor lunch, bij diner, en ‘s avonds om te snoepen. Hij is namelijk, ondanks de chocolade, écht héél slank. (In Weight Watchers termen: 2 Smart Points, zie opmerking onder in deze pagina).

ingrediënten (voor 4 personen)

 • 4 bananen
 • 1 citroen
 • 100 gram magere kwark 0% vet
 • 1 vanille stokje
 • Vloeibare zoetstof
 • 2 blaadjes gelatine
 • 30 gram fijn gehakte melkchocolade
 • 1 eetlepel magere melk
 • water
 • paar blaadjes verse munt

Handig om te weten bij dit recept

Feitelijk bestaat dit recept uit drie delen. Het bereiden van de bananenchips (voorbereiden: 5 tot 10 minuten, afbakken: ca. 60 minuten), de pudding zelf (voorbereiden: 15 minuten, opstijven: 1,5 uur) en de chocolade saus (bereidingstijd: 5 minuten) die je gaat gebruiken om de bananenchips in te dopen en mee te garneren.

Bereiding bananen “chips”

 1. 1Verwarm de oven voor op 95 graden.
 2. 2Pers het sap uit van de citroen.
 3. 3Neem 1 banaan, snij deze in dunne plakjes en verdeel de plakjes ruim over een velletje bakpapier. Ze mogen namelijk niet tegen elkaar aanliggen.
 4. 4Bestrijk de plakjes met een beetje van het uitgeperste citroensap.
 5. 5Schuif de bakplaat bovenin in de oven en droog de schijfjes bij 95 graden gedurende ca. anderhalf uur. Niet iedere oven is hetzelfde dus controleer na een uurtje in ieder geval even of het langer of korter moet. De bedoeling is dat de plakjes goed gedroogd en enigszins krokant worden.

Bereiding pudding

 1. 1Prak de resterende drie bananen helemaal fijn en meng de rest van je citroensap er doorheen.
 2. 2Neem 100 gram magere kwark, voeg een heel klein beetje zoetstof toe en meng het merg van het vanillestokje er doorheen.
 3. 3Voeg de geprakte banaan toe, roer het goed door elkaar en zet het mengsel in de koelkast.
 4. 4Week gedurende 5 minuten 2 blaadjes gelatine in een kommetje met koud water.
 5. 5Haal je kwarkmengsel vast uit de koelkast, want de volgende stappen moeten zonder oponthoud gedaan worden.
 6. 6Doe twee eetlepels water in een steelpannetje en verwarm het op een zacht pitje. Pas op dat het water niet aan de kook gaat, maar wel behoorlijk warm is. (Als het kookt gaat je gelatine naar de haaien!)
 7. 7Los de geweekte gelatine op in het warme water en neem de pan daarna direct van het vuur, en giet de vloeistof bij door het kwarkmengsel. Roer het allemaal direct heel goed door elkaar!
 8. 8Verdeel het mengsel over je glazen en zet deze in de koelkast. De puddinkjes moeten minimaal 1,5 uur opstijven. (NB Langer is beter, en uit ervaring kan ik je vertellen dat de pudding de volgende dag NOG lekkerder is!)

Bereiding chocolade saus

 1. 1Doe één eetlepel magere melk, 30 gram melkchocolade en een heel klein snufje zout in een steelpannetje.
 2. 2Roer met je garde tot het een gladde saus is. Als het wat te slap (te dun) is, laat je hem rustig even inkoken, maar blijf wel roeren.
 3. 3Daarna laat je hem nog wat afkoelen zodat hij nog wat indikt, dan blijft er straks meer hangen aan de bananen chips.

Serveren:

Als je niet van gedoe houdt, zou je kunnen overwegen de pudding in gekleurde glazen op te laten stijven, en ze daar in te serveren. Heb je wat meer geduld, en wil je de pudding “storten” op een bordje zodat je hem uitgebreid kunt garneren (zoals op de foto aan de bovenkant van deze pagina)? Dan is een rond schaaltje of een zachte siliconen vorm wellicht het handigst om de pudding eruit krijgen. Komt de pudding er niet meteen uit? Houd de vorm met de geleipudding dan een tijdje – ondersteboven – onder een warme kraan en probeer het opnieuw.De gelatine smelt door de warmte en daardoor komt de pudding los.

Doe jij ook Weight Watchers?

Als je de aangegeven hoeveelheden uit het recept aanhoudt, dan is één puddinkje

2 SP

per stuk

Lust jij wel twee van deze? Dan is het 5 SP.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.