Dol op spek?

spek en bacon

Spek, ik ben echt dol op de smaak! Voorheen gebruikte ik heel vaak spek en bacon in gerechten. Op brood, in salades en heel vaak in sauzen. Tot ik ontdekte dat ik alleen al met 100 gram (rauwe) gerookte magere spekreepjes in een gerecht al bijna op een kwart van mijn maximale dagelijkse behoefte aan brandstof zat. Wat had ik de pest in! Weer zo’n ingrediënt waarvan ik niet besefte dat het zelfs in kleinere hoeveelheden al zo aan kan tikken. Maar ik heb een uitstekend alternatief gevonden!

Gerookte zalm als alternatief voor spek

Net als met veel andere dingen besefte ik dat het mij vooral om de smaak ging. Gerookte zalm is eveneens zout en heeft eveneens dat rookaroma. Als je een saus maakt, bijvoorbeeld een romige paprika-tomatensaus voor over de pasta, gooi er dan kort voor het opdienen 100 gram gerookte zalmsnippers bij. Voilá!
En laat 100 gram van die zalmsnippers nou maar de helft van de brandstof bevatten die er in 100 gram magere spekjes* zit?

Voor wie aan Weight Watchers doet: kijk de waarden ALTIJD na in je app of in je account op de site van Weight Watchers! Hoe hard spek kan aantikken in een gerecht kun je trouwens ook goed zien in de video over de omgekeerde rekenmethode. Het artikel over die rekenmethode vind je hier.

Foto: Erik Junberger

4 antwoorden
  • Anne-Mieke Bovelett
   Anne-Mieke Bovelett zegt:

   Hai Nicole,
   Je zou denken dat het een leuk alternatief is. Maar rookkaas is nóg zwaarder dan spek. Kaas is algemeen heel zwaar. Ik zal er binnenkort eens een blog aan wijden. 🙂

   Beantwoorden
 1. Gerrie
  Gerrie zegt:

  ik kreeg eens de tip om rookvlees te gebruiken ipv rookworst mogelijk ook een alternatief voor spekjes.
  Ik ga het straks even uitproberen door de pasta.

  Beantwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.