Fuck de kerststress – het slanke driegangen “5 voor 12” kerstmenu

Smakelijk kerst menu, drie gangen, vullend, verzadigend, ziet er mooi uit… en is super slank. En VOL dat je zit! En dat allemaal in korte tijd met weinig stress. Je hebt je toch niet het hele jaar te schompes gewerkt om de week voor kerst vier dagen lang als een geflambeerde stresskip in de keuken te staan? Voor iets dat in een uur opgegeten is? Omdat (je denkt dat) anderen dat van je verwachten? Zodat jij je daarna van frustratie bij de afwas nog maar even vergrijpt aan alles wat je juist had afgezworen (want goede voornemens gaan tenslotte pas in op 1 januari)?

Het kerstmenu

Het menu is gerekend voor vier personen. Mits je het dessert de dag ervoor alvast even in elkaar gefietst hebt, kun je dit hele menu makkelijk binnen drie kwartier op tafel hebben. Voorgerecht en nagerecht, en ook de onbeschaamd lekkere filodeegbakjes staan elk in een eigen bericht. De beschrijving van de overige onderdelen van het hoofdgerecht tref je hier onder de foto’s!

Dit heb je nodig voor het hoofdgerecht

Voor de gember-knoflook-kip

  • 400 gram kipfilet in hele kleine stukjes gesneden
  • 5 gram zeer fijn gesneden verse gember
  • 1 fijngehakte teen knoflook
  • 1 grof gesnipperde ui
  • 1 in dunne repen geschaafde winterwortel (kan met dunschiller)
  • halve zeer fijn gesnipperde rode ui
  • 1 koffielepel olie (7,5 ml)

Voor de sperciebonen

  • 400 gram sperziebonen, 7 minuten gestoomd
  • 1 koffielepel olie
  • 1 teen fijn gesneden knoflook
  • grof zeezout
  • 8 dunne reepjes winterwortel (over de hele lengte) ter decoratie

Voor de frisse tomatensalade

  • 4 dikke trostomaten
  • 100 gram Skyr of magere kwark
  • 1 takje met verse basilicum blaadjes

 

De kip

Fruit de uiensnippers in de olie tot ze aan beginnen te kleuren, doe dan de gember en de knoflook erbij, en (grof zee)zout naar smaak. Doe dan de kipfilet erbij. Hak de wortelreepjes tot snippers (maar zorg wel dat je 8 lange slierten achterhoudt voor de decoratie van je boontjes. Roer de wortelsnippers er kort voor opdienen doorheen, en garneer met rode uitjes. Staat niet alleen leuk, maar zorgt voor een verrassend lekkere extra smaakwending.

De boontjes

Vergeet niet om ze een minuut of zeven eerst even te stomen! roerbak ze daarna met de knoflook en het grove zeezout een minuut of vijf. Haal de pan van het vuur, ze moeten een klein beetje afkoelen om te voorkomen dat jij je vingers brandt. Drapeer en decoreer zoals op de foto, met een wortelsliertje er omheen.

De tomatensalade

Snij de trostomaten in hele kleine blokjes, en doe in een schaal. Let op dat je hierbij zoveel mogelijk van het sap van de tomaten ook mee krijgt in de schaal. Dat is namelijk het geheim van de oh zo lekkere maar ook oh zo eenvoudige dressing. Hak de basilicum klein. Doe de kwark / skyr in de schaal met de tomaten, basilicum erbij, even roeren, klaar!

Eet smakelijk!

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *