Garam marsala turbo kip (of kalkoen)

Garam marsala turbo kalkoen (of kip) stoof

Garam marsala ruikt volgens velen een beetje naar speculaaskruiden. Dat is gezien de samenstelling niet zo vreemd. Als ik onderstaand gerecht sta te maken krijg ik vaak de vraag of er hachée op het menu staat. Kalkoen heeft in dit gerecht trouwens mijn voorkeur. Niet alleen omdat het nog magerder is dan kip, maar ook omdat de textuur van het vlees dat van rundvlees benadert bij deze bereidingswijze. Ik heb al menig rundvlees fanaat (lees: echtgenoten en kinderen die mauwen dat kalkoen “niet te vreten” zou zijn) gefopt met dit gerecht.

Benodigdheden garam marsala turbo kalkoenstoof

Onderstaande uitvoering is er typisch een voor “ik heb niet zoveel tijd om te koken”. Je hebt er wel een flinke braadpan voor nodig!

  • 1 kilo kalkoenfilet (of kipilet)
  • 2 dubbele blikjes tomatenpuree (die van 140 gram elk)
  • 500 gram roerbakgroente
  • 500 gram gesneden prei
    (als je nou wat meer tijd hebt, en zoals ik snijden en hakken juist rustgevend vind, kun je natuurlijk beter zelf van alles kleinsnijden. Zoals 2 courgettes, 3 winterwortelen, 2 x prei, en 3 paprika’s. Of je keukenmachine gebruiken.)
  • 5 flinke uien
  • 4 of 5 tomaten
  • 3 laurierblaadjes
  • 2 eetlepels garam marsala
  • 4 of 5 tenen knoflook
  • 1 eetlepel zonnebloem olie
  • zout naar smaak

Bereiding

  • Snij de filet in kleine stukjes.
  • Doe de tomatenpuree in een ruime bak of kom.
  • Hak de knoflook klein (niet persen!) en doe die bij de tomatenpuree. Doe daar de gesneden filet bij, en goed mengen.
  • Doe nu de garam marsala bij de filet, en ook hier geldt: heel goed mengen!
  • Snijd de uien door de helft en snij er halve ringen van.
  • Neem een flinke pan (er moet ruim 2 kilo eten in kunnen) en fruit de uien in de olie. Doe er naar smaak wat zout bij.
  • Snij ondertussen de tomaten in grove stukken.
  • Als de uien glazig zijn, de tomaten erbij gooien en even een minuut of drie de warmtebron hoog zetten.
  • Warmtebron weer op halve sterkte zetten en de hele bak filet in de pan, en meteen daar bovenop de gesneden groente. Even flink omscheppen.
  • Na 10 minuten moet je even kijken of het kookt en of er voldoende vocht in de pan zit (het moet niet aanbranden). Als er niet voldoende vocht uit de groente is gekomen, dan kun je er nog een beker water bij gooien.
  • Steek de laurier er tussen en roer om.
  • Laat het nog twintig minuten pruttelen, af en toe omroeren.

Lekker in combinatie met aardappels, rijst of gekookte kikkererwten, gecombineerd met één of twee verschillende frisse salades. Dit gerecht is uitstekend in porties in te vriezen en smaakt ook koud erg lekker.

Doe jij mee met Weight Watchers?

Dan wil je zeker weten wat de SmartPoints™ zijn van dit gerecht? Met de hoeveelheden die ik hier toegepast heb is het ongeveer 1 SP per 100 gram. Ja, ik zei toch: slank gerecht! 🙂 Maar let wel, er is eigenlijk niet zoiets als ” SmartPoints en ongeveer” hè? Ik raad je aan om het gerecht eens zelf te maken en daarbij de omgekeerde rekenmethode toe te passen. Dan weet je exact hoeveel gram 1 SP is, en kan je het ook terugrekenen als je het op de bord doet.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *