Garam masala turbo kalkoen (of kip) stoof

Superslanke kalkoenstoof met garam masala

Garam masala ruikt volgens velen een beetje naar speculaaskruiden. Dat is gezien de samenstelling niet zo vreemd. Als ik onderstaand gerecht sta te maken krijg ik vaak de vraag of er hachée op het menu staat. Kalkoen heeft in dit gerecht trouwens mijn voorkeur. Niet alleen omdat het nog magerder is dan kip, maar ook omdat de textuur van het vlees dat van rundvlees benadert bij deze bereidingswijze. Ik heb al menig rundvlees fanaat (lees: echtgenoten en kinderen die mauwen dat kalkoen “niet te vreten” zou zijn) gefopt met dit gerecht.

ingrediënten

Onderstaande uitvoering is er typisch een voor “ik heb niet zoveel tijd om te koken”. Je hebt er wel een flinke braadpan voor nodig!

  • 1 kilo kalkoenfilet (of kipilet)
  • 2 dubbele blikjes tomatenpuree (die van 140 gram elk)
  • 500 gram roerbakgroente
  • 500 gram gesneden prei
  • 5 flinke uien
  • 4 of 5 tomaten
  • 3 laurierblaadjes
  • 2 eetlepels garam masala
  • 4 of 5 tenen knoflook
  • 1 eetlepel zonnebloem olie
  • zout naar smaak

PS Over de groentes: als je nou wat meer tijd hebt, en zoals ik snijden en hakken juist rustgevend vind, kun je natuurlijk beter zelf van alles kleinsnijden. Zoals 2 courgettes, 3 winterwortelen, 2 x prei, en 3 paprika’s. Of je keukenmachine gebruiken. Als je wilt zien hoe je met weinig moeite een prei klein kunt snijden, klik dan hier. Of als je wilt weten hoe je uien kunt snijden zonder tranen, klik hier.

Bereiding

  1. 1Snij de filet in kleine stukjes.
  2. 2Doe de tomatenpuree in een ruime bak of kom.
  3. 3Hak de knoflook klein (niet persen!) en doe die bij de tomatenpuree. Doe daar de gesneden filet bij, en goed mengen.
  4. 4Doe nu de garam masala bij de filet, en ook hier geldt: heel goed mengen!
  5. 5Snijd de uien door de helft en snij er halve ringen van.
  6. 6Neem een flinke pan (er moet ruim 2 kilo eten in kunnen) en fruit de uien in de olie. Doe er naar smaak wat zout bij.
  7. 7Snij ondertussen de tomaten in grove stukken.
  8. 8Als de uien glazig zijn, de tomaten erbij gooien en even een minuut of drie de warmtebron hoog zetten.
  9. 9Warmtebron weer op halve sterkte zetten en de hele bak filet in de pan, en meteen daar bovenop de gesneden groente. Even flink omscheppen.
  10. 10Na 10 minuten moet je even kijken of het kookt en of er voldoende vocht in de pan zit (het moet niet aanbranden). Als er niet voldoende vocht uit de groente is gekomen, dan kun je er nog een beker water bij gooien.
  11. 11Steek de laurier er tussen en roer om.
  12. 12Laat het nog twintig minuten pruttelen, af en toe omroeren.

Lekker in combinatie met aardappels, rijst of gekookte kikkererwten, gecombineerd met één of twee verschillende frisse salades. Dit gerecht is uitstekend in porties in te vriezen en smaakt ook koud erg lekker.

Doe jij ook Weight Watchers?

Dan wil je zeker weten wat de SmartPoints™ zijn van dit gerecht? Met de hoeveelheden die ik hier toegepast heb (komt neer op een pan van 2,5 kilo lekkers), volgens het Weight Watchers Flex Programma dat op 10 december 2017 is geïntroduceerd, is het ongeveer

1 SP

per 300 gram!

Ja, ik zei toch: slank gerecht! 🙂 Maar let wel, er is eigenlijk niet zoiets als ” SmartPoints en ongeveer” hè? Ik raad je aan om het gerecht eens zelf te maken en daarbij de omgekeerde rekenmethode toe te passen. Dan weet je exact hoeveel gram 1 SP is, en kan je het ook terugrekenen als je het op de bord doet.

2 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *