Hartige wentelteefjes snack “Roodkapje”

Hartige slanke wentelteefjes snack
Oud brood over? Dol op de smaak van kaas? En op zoek naar een makkelijk, aantrekkelijk ogend en toch slank snack idee? Deze is bij ons op feestjes altijd een grote hit. En als fanatieke Weight Watchers deelnemer kan ik er zelf ook gerust van mee snoepen. Ook leuk als bijgerecht bij een kom soep. Zeker met de feestdagen geeft dat een feestelijk tintje. Roodkapje is natuurlijk een flauwe titel, geïnspireerd op de snoeptomaatjes. Maar ja, ik heb ook al eens nagedacht om een snack- en snoepworkshop samen te stellen die ik dan “Snackwitje en de zeven snoeperds” ga noemen.

ingrediënten

 • 2 boterhammen
 • 1 volle hand cherry tomaatjes (snoeptomaatjes), kleingesneden
 • 2 eieren
 • 1 eetlepel parmezaan
 • zout en peper naar smaak
 • 2 x een halve koffielepel olie (dat is slechts 2,5 ml per keer, want natuurlijk lastig is om te meten, een olieverstuiver werkt veel beter, en je gebruikt ook veel minder olie!)
 • halve eetlepel komijnzaadjes
 • 1 theelepel baharat kruiden
 • optioneel: fijn gesneden verse basilicum, bosuitje of koriander blaadjes

Bereiding

 1. 1Kluts de eieren met de komijn, baharat, parmezaan en zout en peper naar smaak.
 2. 2Giet het mengsel in een diep bord.
 3. 3Zet een koekenpan – liefst een pan die niet aanbakt – op medium hitte en doe er een theelepel olie in.
 4. 4Haal elke boterham door het eimengsel, en bak deze om en om op medium hitte. Let op, laat gerust even een minuut of twee per kant in de pan liggen, het geklutste eimengsel moet natuurlijk wel gaar worden!
 5. 5Snij de gebakken boterham in 4 of 6 gelijke stukjes.
 6. 6Leg op alle stukjes lekker veel klein gesneden snoeptomaatjes, bestrooi met wat peper en besprenkel alles met verse basilicum, kleingesneden bosuitjes of koriander.

Nog even iets over bakken op medium hitte

Als je de gedrenkte boterhammen op een te hoge temperatuur bakt, zal de buitenkant te snel bruin worden, en verbrandt de parmezaan terwijl de binnenkant nog niet gaar is. We hebben in Nederland altijd al de neiging om de warmtebron onder de pan bij bakken en braden te warm te zetten. Hoge hitte om snel even iets dicht te schroeien is natuurlijk prima, maar het is goed om de temperatuur daarna naar beneden bij te stellen.

En ook nog iets over olieverstuivers

Ik lees soms gemopper van mensen over slecht functionerende (navulbare) olieverstuivers. Uit ervaring weet ik dat dit komt door twee dingen:

 1. dergelijke verstuivers worden disfunctioneel als ze niet zeer regelmatig goed worden schoongemaakt (en het vet dan overal zo’n dikke rubberachtig laagje vormt op de onderdelen, net als bij een afzuigkap), en
 2. men doet ze vaak te vol.

Als je deze twee dingen wel goed doet, gaat zo’n verstuiver lang mee. Ik heb de mijne al twee jaar, zonder leed. Het was even een investering, maar absoluut de moeite waard!

Doe jij ook Weight Watchers?

Als je een beetje door de site gestruind hebt, weet je inmiddels dat ik geen fan ben van de portie-politie. Liever gebruik ik de omgekeerde rekenmethode. Maar, Als jij wel van portionneren bent: dit maakt, bij delen door zes per boterham, dus 12 stukjes. Bij twee sneetjes brood (van tezamen 60 gram) en hoeveelheden zoals hierboven beschreven:

1 SP

per stukje, 1 SP voor 2 stukjes, 2 SP voor 3 stukjes, en ook 2 SP voor 4 stukjes. Dit heeft met de afronding te maken.

2 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.