kikkererwten, koud en warm veelzijdiger dan kip

kikkererwten door Pimp Your Food!

Met kikkererwten kun je eindeloos variëren. Zowel in koude als warme gerechten. En wat veel mensen niet weten is dat je er ook zoete gerechten mee kunt maken! Je zult op deze site vaak recepten aantreffen met deze romig smakende zeer goed verzadigende boon. Onderstaand een aantal tips, ook voor mensen met weinig tijd en een een krap budget.

Voor mensen met weinig tijd en/of budget

Het ligt voor de hand dat ik nu zou zeggen: koop een blikje of glas gekookte kikkererwten, dan ben je snel klaar. Kan je wel doen, maar ik zou niet weten wat daar fijn aan is. De inhoud stinkt bij openen altijd naar nat kattenvoer, en de smaak is niets vergeleken bij zelf gekookte kikkererwten. Bovendien is het zelf koken eenvoudig en ook heel goed voor je budget. Een blikje gekookte kikkererwten bij AH van 400 gram kost € 1,05. Een hele zak gedroogde kikkererwten van Valle Del Sole (ook verkrijgbaar bij AH) van 900 gram kost € 1,59. Daar maak je minimaal twee kilo gekookte kikkererwten mee. Als je die twee kilo in porties van 100 gram invriest heb je ze altijd bij de hand en kun je razendsnel een salade of iets anders er mee in elkaar draaien.

Zelf kikkererwten koken

  1. 1Stap 1 – wellen (met deze handeling ben je zelf hooguit een een paar minuten zoet):
    Neem ’s avonds een flinke pan of bak en gooi de hele zak gedroogde kikkererwten daar in. Vul de pan verder op met flink veel water (minstens twee keer zoveel water als bonen, ze zwellen op als een tierelier), en zet de hele handel in de koelkast. Meestal is een nachtje (8 uur) wellen voldoende, maar als de bonen al wat ouder zijn dan laat ik ze meestal 24 uur staan. De “ouderdom” van de bonen zie je aan de houdbaarheidsdatum, hoe dichterbij, hoe ouder die bonen zijn, want ze kunnen in gedroogde vorm heel erg lang bewaard worden.
  2. 2Stap 2 – koken
    Gooi de gewelde erwten in een vergiet en spoel ze goed af onder de kraan. Doe ze in de pan en zorg dat ze minimaal 3 vingers onder water staan. Doe er vooral (nog) geen zout bij. Breng ze aan de kook en laat ze een uur koken. Als je van plan bent om ze in hartige gerechten te verwerken, kun je bijvoorbeeld een paar laurierblaadjes mee laten koken. Als je ze graag gezouten hebt, kun je er na drie kwartier koken zout (of bouillonblokjes) naar smaak bij doen. Mij is verteld dat je zout niet al in begin moet toevoegen omdat de bonen dan kunnen knappen. Ze zijn gaar als ze helemaal zacht zijn van binnen. Daarna kun je ze afgieten en warm of afgekoeld verwerken (of invriezen).
0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.