kikkererwten door Pimp Your Food!

kikkererwten, koud en warm veelzijdiger dan kip

Met kikkererwten kun je eindeloos variëren. Zowel in koude als warme gerechten. En wat veel mensen niet weten is dat je er ook zoete gerechten mee kunt maken! Je zult op deze site vaak recepten aantreffen met deze romig smakende zeer goed verzadigende boon. Onderstaand een aantal tips, ook voor mensen met weinig tijd en een een krap budget.

Voor mensen met weinig tijd en/of budget

Het ligt voor de hand dat ik nu zou zeggen: koop een blikje of glas gekookte kikkererwten, dan ben je snel klaar. Kan je wel doen, maar ik zou niet weten wat daar fijn aan is. De inhoud stinkt bij openen altijd naar nat kattenvoer, en de smaak is niets vergeleken bij zelf gekookte kikkererwten. Bovendien is het zelf koken eenvoudig en ook heel goed voor je budget. Een blikje gekookte kikkererwten bij AH van 400 gram kost € 1,05. Een hele zak gedroogde kikkererwten van Valle Del Sole (ook verkrijgbaar bij AH) van 900 gram kost € 1,59. Daar maak je minimaal twee kilo gekookte kikkererwten mee. Als je die twee kilo in porties van 100 gram invriest heb je ze altijd bij de hand en kun je razendsnel een salade of iets anders er mee in elkaar draaien.

Zelf kikkererwten koken

  • Stap 1 – wellen (met deze handeling ben je zelf hooguit een minuut of drie zoet):
    Neem ‘s avonds een flinke pan of bak en gooi de hele zak gedroogde kikkererwten daar in. Vul de pan verder op met flink veel water (minstens twee keer zoveel water als bonen, ze zwellen op als een tierelier), en zet de hele handel in de koelkast. Meestal is een nachtje (8 uur) wellen voldoende, maar als de bonen al wat ouder zijn (dat zie je aan de houdbaarheidsdatum, hoe dichterbij, hoe ouder die bonen, want ze kunnen in gedroogde vorm heel erg lang bewaard worden) dan laat ik ze meestal 24 uur staan.
  • Stap 2 – koken
    Gooi de gewelde erwten in een vergiet en spoel ze goed af onder de kraan. Doe ze in de pan en zorg dat ze minimaal 3 vingers onder water staan. Doe er vooral (nog) geen zout bij. Breng ze aan de kook en laat ze een uur koken. Als je van plan bent om ze in hartige gerechten te verwerken, kun je bijvoorbeeld een paar laurierblaadjes mee laten koken. Als je ze graag gezouten hebt, kun je er na drie kwartier koken zout (of bouillonblokjes) naar smaak bij doen. Mij is verteld dat je zout niet al in begin moet toevoegen omdat de bonen dan kunnen knappen. Ze zijn gaar als ze helemaal zacht zijn van binnen. Daarna kun je ze afgieten en warm of afgekoeld verwerken (of invriezen).

Recepten

Onderstaand verschijnen alle recepten met kikkererwten die op deze site worden geplaatst.

Bonen en smaakexplosie, heerlijk! - door Anne-Mieke Bovelett

Heavy duty smaakexplosie!

/
Binnen 20 minuten op tafel: Heavy duty bonte brandstof! Met twee soorten bonen, bijna een hele kilo smaakexplosie, waarna je voldaan urenlang geen pap meer kunt zeggen...
bonen weken en koken

Bonen - zelf weken en koken, lekker en low-budget

/
Zelf bonen weken (wellen) en koken lijkt veel werk, maar dat is het feitelijk helemaal niet. Het is lekkerder dan uit blik en het scheelt later BAKKEN met tijd als je ze bij de hand hebt.
kikkererwten door Pimp Your Food!

kikkererwten, koud en warm veelzijdiger dan kip

/
Met kikkererwten kun je warm, koud, hartig en zoet eindeloos variëren. Onderstaand een aantal tips, ook voor mensen met weinig tijd en een een krap budget.
kikkererwten door Anne-Mieke Bovelett

kikkererwten - salade variatie #1

/
Met deze smakelijke salade zit je gegarandeerd een paar uur bomvol! Doe je Weight Watchers? 6 SmartPoints™.
0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *