kurkuma – room champignons, klaar in een handomdraai!

Kurkuma - een heerlijke specerij!

Dit bijgerecht is romig, mild en tegelijkertijd rijk aan smaak. Je zet het in een handomdraai op tafel. Bovendien kun je dit ook lekker op brood doen, zowel warm als afgekoeld. In de koelkast is het ca. 3 dagen houdbaar.

Kurkuma

Kurkuma is de grote smaakmaker in dit turbo-bijgerecht, en is ook wel bekend onder de naam geelwortel of turmeric. Het is de specerij die zorgt voor de kenmerkende gele kleur in kerrie. Kerrie-haters opgelet: het smaakt niet naar kerrie.

ingrediënten

 • 500 gram kleingesneden champignons
 • 2 eetlepels zuivelspread naturel (ik gebruik zelf graag Philadelphia light)
 • 1 theelepel gemalen kurkuma
 • 1 zeer fijn gesnipperde ui
 • 1/2 eetlepel olie (7,5 ml)
 • halve beker water
 • zout & peper naar smaak (denk je er wel om dat zuivelspread ook al erg zout is!)

Bereiding

 1. 1Fruit de gesnipperde ui met zout naar smaak in de olie tot de stukjes glazig zijn. Zet de warmtebron daarbij half hoog.
 2. 2Doe de kurkuma door de uien en roer dat goed door elkaar
 3. 3Gooi de champignons erbij, zet het vuur hoog, en weer even flink roeren.
 4. 4Giet het water erbij, doe een deksel op de pan en zet de warmtebron laag.
 5. 5Na een minuut of vijf zijn de champignons voldoende gegaard en zet je de warmtebron uit, roer je de zuivelspread er doorheen, en voeg je peper naar smaak toe.

Klaar 🙂 Meer werk is het niet.

Doe jij ook Weight Watchers?

Mooi. Ook dit gerecht is geen zware last op jouw SmartPoints™ totaal.
Deze hoeveelheid is prima als bijgerecht voor 4 personen. Met bovenstaande ingrediënten komt het dan neer op

1 SP

per persoon.

Maar…. ik heb een broertje dood aan de methode van de portie-politie (die eist dat je vooraf gaat zitten hannesen met punten en dat je de boel vooraf opdeelt zo het aantal punten per portie te berekenen). Voor dit soort dingen pas ik de omgekeerde rekenmethode toe. Want oh jee, stel je toch voor dat je een culinaire vrijbuiter bent en tijdens het koken bedenkt dat je er i.p.v. kurkuma liever wat Danablu doorheen wilt gooien, als variatie. Dan moet je dat stukje Danablu apart gaan afwegen (nóg meer afwas, bareuh) en dan weer vooraf gaan herberekenen om tot die porties te komen.

Krijg je wel eens onverwachte eters?

En stel je toch eens voor dat je wordt gebeld en je onverwacht extra eters krijgt. En dat je dan van de champignons in dit geval een grote eenpansmaaltijd wilt maken door er kip en prei en andere groente doorheen te gooien. En dan opeens beseffen dat je niet met 4 man maar met 6 man eet. Daaaag portie-methode. Ik heb niets tegen de receptplanner die we als leden van Weight Watchers ter beschikking hebben online, maar ik hou van mijn vrijheid en heb een hekel aan gedoe TIJDENS het koken. Dan raak ik alleen maar afgeleid en brandt de helft aan. Met die omgekeerde rekenmethode vermijd ik juist een hoop gestress met koken want je gaat pas punten tellen als je klaar bent met koken. Met deze methode kun je haarfijn uitrekenen hoeveel punten je op je bord hebt liggen. Niet alleen fijn als je voor grotere gezelschappen kookt, maar ook omdat je hierdoor een beter gevoel voor hoeveelheden krijgt. Lees meer…

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.