Omelet gevuld met prei

Vegetarische prei omelet door Anne-Mieke Bovelett

Een tijdje terug riep ik het al op Facebook en op Instagram: gooi de donkergroene toppen van de prei niet weg, da’s echt zonde. Er zit ontzettend veel smaak aan en eenmaal bereid is het helemaal niet taai, zoals sommigen denken. En het is ook niet alleen maar geschikt om helemaal dood te koken in een soep. Je kunt er doodeenvoudig iets heerlijks mee maken, zoals een groenteburger. Of bijvoorbeeld – óók vegetarisch – deze gevulde omelet! Vezelrijk, smakelijk, slank en heel erg vullend. En, deze omeletpunten zijn ook koud erg lekker, en daardoor ook geschikt om mee te nemen als lunch.

ingrediënten

 • 8 eieren (ik gebruikte L eieren a 65 gram per stuk)
 • 2 x een halve eetlepel olie (7,5 ml per keer)
 • 4 preitoppen van ca. 20 cm
 • snufje zout
 • snufje peper
 • optioneel, in plaats van peper: een snuf ongezouten baharat kruiden (bijv. die van Jonnie Boer)
 • theelepel hele komijnzaadjes

Handig om te gebruiken bij dit recept

Foodprocessor en een koekenpan die niet aanbakt. En als je die hebt, is een kwast om mee in te vetten ook best handig, maar niet noodzakelijk. Ik gebruik thuis een fijn kwastje van Brabantia.  Ik heb bewust voor een witte gekozen omdat ik dan beter kan zien of er niet nog ergens een restje marinade is achter gebleven. NB Ik was alle siliconen gebruiksvoorwerpen – ook mijn muffin vormpjes – met de hand met een neutrale afwaszeep, want ze hebben de neiging om de geur en smaak van zeep aan te nemen.

Bereiding

 1. 1Snij de preitoppen in grove stukken en was die goed.
 2. 2Maak de toppen fijn in een foodprocessor.*
 3. 3Verhit de olie in een pan op de hoogste stand en doe de prei erbij.
 4. 4Voeg een snuf zout toe aan de prei en desgewenst de baharat.
 5. 5Roer de prei even snel om, je zult zien dat het heel snel zacht wordt. Doe dan de deksel erop en zet de warmtebron laag.
 6. 6Kluts de eieren, doe de komijnzaadjes er door en voeg daar naar smaak zout en peper aan toe.
 7. 7Kwast een koekenpan (die niet aanbakt) in met de tweede halve eetlepel olie, en zorg dat de binnenrand ook ingevet is.
 8. 8Verhit de pan met de olie op hoogste stand, en giet 2/3e deel van je geklutste ei erin.
 9. 9Wacht een seconde of 15 en zet dan de warmtebron laag. Het is de bedoeling dat het ei onderop aangaart, maar bovenop nog niet.
 10. 10Schep nu het preitoppenmengsel voorzichtig op de omelet. Begin vanuit het midden en laat rondom een centimeter of twee vrij. Zorg dat het mengsel overal ongeveer even dik verspreid is. Je zult zien dat aan de randen het de geklutste ei omhoog komt. De prei “verzinkt” er als het ware in.
 11. 11Zet de warmtebron weer kort hoog, en verdeel met beleid de rest van je geklutste ei over de hele pan.
 12. 12Zet de warmtebron nu weer laag, doe een goed sluitende deksel op de pan, en laat de omelet zeker een kwartier garen.
 13. 13Als de bovenkant gestold is, keer de omelet dan om op een bord.

Serveren

Als je wilt dat jouw gevulde omelet er ook zo uitziet als die op de foto, dan moet je met een mesje even een rondje eruit snijden. Was toeval bij mij, ik liet deze keer de bodem aanbranden, dus het wegsnijden was noodzaak. Het ziet er echter zo funky uit, dat ik dat denk ik vaker zo ga doen. Je kunt de boel er nog leuk mee decoreren.

Doe jij ook Weight Watchers?

Als je de aangegeven hoeveelheden strikt aanhoudt, en je deelt de omelet op in 4 punten, dan is het, volgens het Flex Programma dat op 10 december 2017 is geïntroduceerd,

1 SP

per punt.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.