Pittige bulgur ballen

Pittige Bulgurballen

Vullend, pittig, en ook makkelijk mee te nemen. Bovendien is deze lekkernij – mits gekoeld – zeker vier tot vijf dagen houdbaar. Als onderdeel voor lunch of avondeten maak ik meestal ballen van 50 gram per stuk. Als snack maak ik ze een stuk kleiner. Onderstaand recept is voor 30 stuks van 50 gram. Wil je niet zo’n grote hoeveelheid maken? Dat kan. Door de verhoudingen is het eenvoudig om kleinere hoeveelheden te maken. Onderaan vertel ik je hoe.

ingrediënten

 • 500 gram ongekookte fijne bulgur (ik gebruik volkoren bulgur, met de kleinst mogelijke korrel*)
 • 1 flinke bol knoflook (meer mag, kwestie van smaak), alle teentjes uitgeperst
 • 210 gram tomatenpuree (dat zijn 3 kleine blikjes van 70 gram)
 • 1 liter water
 • zout of bouillonblokjes naar smaak
 • 1 heel fijn gesneden stronk prei
 • Heel veel verse muntblaadjes, heel fijn gesneden (van ca. 15 takjes)

* Heb je een grovere variant van bulgur? Volg dan de aanwijzing op de verpakking voor het koken. Ik heb nooit getest of je met de grove variant ook kunt werken met een verhouding van 1 deel bulgur op 2 delen vloeistof.

Bereiding

 1. 1Breng het water – met zout (of bouillonblokjes) naar smaak – aan de kook in een ruime pan.
 2. 2Neem de pan van de warmtebron zodra het water kookt, en roer de volkorenbulgur er doorheen. Laat het vervolgens, met een goed sluitende deksel erop, drie kwartier staan. Langer is beter, omdat het dan voldoende afkoelt.
 3. 3Doe de bulgur in een ruime schaal, en roer het los met een vork. (Doe dit NOOIT met je handen, je kunt je verbranden als het nog te warm is!) Door het los roeren koelt de bulgur ook veel sneller af.
 4. 4Kneed de knoflook, tomatenpuree, prei en muntblaadjes goed door de bulgur. Hoe langer je kneedt, hoe lekkerder!
 5. 5Draai er – losjes – balletjes van. Als je zorgt dat ze nog een klein beetje “luchtig” zijn, zijn ze het lekkerst om te eten. (Althans, dat vind ik dan.)

Handig om te gebruiken

Omdat er veel zuren in de tomatenpuree zitten, kun je branderige handen krijgen. Het is daarom bij dit recept prettig om te werken met handschoenen. Ik gebruik deze van Hygostar ♥.

Liever een kleinere hoeveelheid maken?

De verhouding bulgur en water is in dit recept altijd 1 deel bulgur (let op, geldt alleen bij de allerfijnste variant) en 2 delen vloeistof. Per 500 gram gekookte bulgur (166 ongekookt) gebruik je 1 blikje (70 gram) tomatenpuree, ca. 3 knoflooktenen en 1/3e stronk prei.

Doe jij ook Weight Watchers?

Als je een beetje door de site gestruind hebt, weet je inmiddels dat ik geen fan ben van de portie-politie. Liever gebruik ik de omgekeerde rekenmethode. Maar, als jij wel van portionneren bent, en je hebt bovenstaande hoeveelheden aangehouden, én je balletjes zijn 50 gram per stuk: Dan is het:

1 SP

per bal. Let wel, ballen van 50 gram zijn flinke jongens. Als je ze veel kleiner maakt, verandert ook het aantal Smart Points. In dat geval dus toch even de omgekeerde rekenmethode toepassen.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.