Smartpoints, de omgekeerde rekenmethode

Beperkingen zijn vervelend, vooral als het gaat om eten en drinken. Althans, dat vind ik. Verwonderlijk is dat overigens niet hoor, mijn autoriteitscomplex is ongeveer zo groot als de Eiffeltoren… Maar ja, als je meedoet met Weight Watchers en je het echt goed wilt doen, dan zit je toch vast aan het wegen van je eten. Omdat 200 gram gekookte aardappelen nou eenmaal 5 SmartPoints* is, en 150 “maar” 3 SmartPoints. Dat zijn van die dingen die je leert als je al wat langer meedoet met hun programma. NB Deze methode is ook eigenlijk het meest geschikt voor mensen die al wat langer meedoen met Weight Watchers.

Eerst koken, dan pas SmartPoints tellen

Je kunt als lid van Weight Watchers natuurlijk gebruik maken van de recepten planner. Maar… als je, net als ik, vaak kookt voor grotere groepen en mensen met een flinke eetlust, dan is de lol met vooraf portioneren met de receptplanner er snel af! En ook als je, net als ik, maar met zijn tweetjes woont, maar het gewoon in je genen zit om te koken voor een heel weeshuis!

Geen nood, het kan ook anders. Met de omgekeerde rekenmethode die ik hier ga uitleggen kun je bijvoorbeeld grote hoeveelheden koken zonder je druk te maken over de porties. Bovendien ben je vrij om tijdens het koken naar hartelust te improviseren met de ingrediënten. Daarnaast (en daardoor) leer je spelenderwijs welke ingrediënten op het puntentotaal drukken, en ga je vanzelf alternatieven bedenken. Ik ben er zeker van dat je hierdoor ook ná het bereiken van je streefgewicht en het stabiliseren minder snel de mist in gaat tijdens het koken.

Anders koken wordt op deze manier je tweede natuur. En ook de hoeveelheden die je pakt worden vanzelf passender. Want reken maar je dat in beginsel een paar keer geweldig op je snufferd gaat als je improviserend staat te koken! Zoals ik in het begin, met mijn supersonische opgeleukte pompoensoep. De anekdote daarover staat iets verderop.

Voordelen van deze methode

 • Geen rekenstress vóórdat je begint met koken.
 • Geen last van de portie-politie.
 • Hiermee kun je improviseren tijdens het koken, vooral fijn als je juist niet vast wilt zitten aan andermans recepten.
 • Heb je teveel punten in je gerecht zitten? In veel gevallen kun je het gerecht uitbreiden met veel extra groenten. Meer gewicht bij hetzelfde aantal punten maakt dat je er dus ook meer van kunt eten.
 • Je leert inschatten door het te doen.
 • Je kunt dit ook toepassen op taarten, cakes, rijk gevulde salades, noem maar op.
 • Je kunt restjes van de dag ervoor, waarvan je dan dus weet o.b.v. het gewicht hoeveel SmartPoints het is, eenvoudig hergebruiken. Weet je wel dat een broodje gehaktsaus met zuivelspread verrekt lekker kan zijn?
 • Als bijvoorbeeld jouw partner voor jou kookt en die al helemaaaaaal niet gediend is van de portie politie, zou je kunnen vragen om in elk geval de stappen van het opschrijven van de pan leeg, de pan vol en de gewogen ingrediënten voor je te doen. Dan doe je zelf het rekenwerk.
 • Je kunt koken voor grote groepen.

Koppie soep 8 SmartPoints, aarrghh!

Ik bedacht tijdens het koken dat het wel lekker was om in de pan pompoensoep – waar ik al 150 gram ongekookte linzen aan had toegevoegd voor de verzadiging – ook een onsje pinda’s en een blikje kokosmelk toe te voegen. Omdat ik er een oosters tintje aan wilde geven. Mijn kop soep (300 gram in een kop) bleek 8 SP. En die was alleen bedoeld als voorgerecht. En ik had voor die dag nog maar 11 SP over. Mijn weekextra wilde ik niet gebruiken omdat ik dat weekend nog uit eten zou gaan.

Daarom adviseer ik tegenwoordig vaak wel om deze methode pas toe te gaan passen als je al wat meer door de wol geverfd bent met kennis van levensmiddelen en punten. Niet iedereen kan het zich permitteren om duurbetaald eten weg te gooien omdat het te zwaar is om te eten.

Van 8 SP naar 3 SP

Als ik de kokosmelk en de pinda’s eruit gelaten had, was diezelfde hoeveelheid soep maar 3 SP geweest. En had ik nou persé toch die pinda en kokosmaak gewild, dan had ik er, in plaats van 100 gram pinda’s mee te koken en te pureren, ook 3 eetlepels pindakaas in de pan kunnen gooien. En dan in de kop soep zelf had ik dan na het opscheppen nog een eetlepel kokosmelk toe kunnen voegen. Qua smaak bereik je dan nagenoeg hetzelfde. Maar dan wel voor 4 SP per kop. Namelijk 3 voor de soep, en 1 voor de kokosmelk. Want een heel blik kokosmelk is 37 SmartPoints!

Wat er “omgekeerd” aan is, en wat de voordelen zijn

Met deze methode bereken je pas NA het koken hoeveel gram van jouw gerecht één SmartPoint is. Want als je dat weet, kun je altijd op basis van het gewicht van wat je opschept, terugrekenen hoeveel SmartPoints je van dat gerecht op je bord hebt liggen… Of in je soepkom, of op je boterham (broodje stoofvlees bijvoorbeeld, hmmmm!).

En daarmee kom ik meteen uit op een van de vele voordelen van deze methode: je kunt je kliekje van de vorige dag rustig hergebruiken cq. recyclen in een ander gerecht. Je hoeft namelijk alleen nog maar het gewicht te weten. Op basis daarvan kun je dan de SmartPoints berekenen. En misschien denk je in het begin nog van “Pffffff, al dat gereken. Mij te lastig!” Maar dit heb je echt in no-time in de vingers. Mij heeft het geholpen om met veel plezier de meest smakelijke gerechten te verzinnen zonder last te hebben van puntenstress of de portie-politie.

Hoe het werkt (voorbeeld: gehaktschotel uit de losse pols)

Voor wie nu al heel erg ongeduldig wordt: Om aan het aantal gram per SmartPoint te komen deel je het gewicht van de inhoud van de pan door het totaal aantal SmartPoints van alle ingredienten bij elkaar. Om vervolgens aan het aantal SmartPoints te komen dat je van dat gerecht op je bord hebt geschept, deel je het gewicht van wat je hebt opgeschept door het aantal gram per SmartPoint.

Voor de auditief en visueel ingestelde mensen (zoals ik zelf ook ben) heb ik een uitgebreide demonstratie video gemaakt. Mét geschreven tekst overal bij, zodat ook doven en slechthorenden er iets aan hebben. Vind je het prettiger om het gewoon te lezen, kijk dan even verder onder de video op deze pagina.

In dit gerecht gebruik ik olie, mager rundergehakt, uien, wortelen, knoflook, gember, tomaten, Italiaanse kruiden, en omdat ik er van houd om te freewheelen in de keuken, ook een paar restjes uit de koelkast. Op drukke dagen hou ik van snel klaar met zo min mogelijk gedoe, dus deze schotel maak ik in één pan. en probeer voor zover mogelijk te vermijden dat ik met aparte bakjes en schaaltjes aan de gang moet.

 1. 1Weeg de pan waar je mee gaat werken (zonder de eventuele deksel!) en schrijf dat gewicht op.
 2. 2Tar je weegschaal met pan en al naar “0”
 3. 3Giet de olie die je wilt gebruiken in de pan op de weegschaal, en noteer hoeveel gram je hebt gebruikt. Punten noteren hoeft (nog) niet, je kunt gewoon ongestoord verder koken.
 4. 4Verhit de olie, en bak er zoveel gesnipperde ui in als jou goed en lekker lijkt. (Voor de beginnende Weight Watchers deelnemers: ui is groente en telt niet mee voor SmartPoints. Die hoef je dus niet te wegen tijdens het koken. Maar weet dat er uitzonderingen zijn, zoals doperwten, mais, bonen en avocado bijvoorbeeld. Check dit altijd even voor de zekerheid in je app.) Als je nog ander groentesoorten en kruiden zou willen meebakken in deze fase, ga vooral je gang. Je bent tenslotte lekker aan het freewheelen.
 5. 5Zet een onderzetter op de weegschaal, dan de hete pan, tar naar nul, gooi nu het magere rundergehakt erbij, en schrijf het gewicht op. (Ja, ja, ja, het staat op de verpakking hoeveel gehakt het is, maar bij veel supermarkten klopt het niet helemaal. En als je echt fanatiek bent, dan weet je dat dit zomaar het verschil kan zijn tussen een SmartPoint meer of minder.
 6. 6Kijk in je koelkast of er nog dingen zijn die je er door zou willen gooien. Als het dingen zijn die SmartPoints hebben, schrijf daar dan het gewicht van op (maar maak je vooral nog even niet druk over de punten).
 7. 7Als je klaar bent met je gerecht, zet je de pan weer op de weegschaal.
 8. 8Trek nu het gewicht van de lege pan van het gewicht van de volle pan af, dan weet je hoeveel jouw gerecht weegt.
 9. 9Reken nu met je Weight Watchers app of met je account op de website de punten uit van de gebruikte ingrediënten. In de voorbeeld berekening heb ik de eerder genoemde restjes er ook bij geteld.
 10. 10Deel het totaalgewicht van de inhoud van jouw pan door het totaal aantal SmartPoints, en noteer de uitkomst. (NB Weight Watchers kent olie alleen in milliliters en lepels, niet in gram. Hier kun je zien hoe je olie eenvoudig omrekent van gram naar milliliter). Nu weet je hoeveel gram van jouw gerecht 1 SmartPoint vertegenwoordigt.
 11. 11Zet je bord op de weegschaal en tar naar nul. Schep op van jouw gerecht. Vanuit de stelregel om zo vaak mogelijk minimaal 5 kleuren op mijn bord te hebben, houd ik persoonlijk een kwart van mijn bord aan voor het hoofdbestanddeel van de avondmaaltijd. Schrijf op hoeveel je hebt opgeschept.
 12. 12Deel nu het aantal gram van wat je hebt opgeschept door het aantal gram per SmartPoint, en je weet hoeveel SmartPoints je op hebt geschept.
voorbeeld omgekeerde rekenmethode
* SmartPoints™ is een handelsmerk van Weight Watchers International, Inc.
7 antwoorden
 1. Lydia
  Lydia zegt:

  Het lijkt me een handige methode. Alleen vraag ik me af: hoe doe je het dan als je ook water of bouillon toegevoegd hebt. Dat verdampt bij het koken gedeeltelijk. Groenten slinken en wegen anders na het koken dan ervoor.

  Beantwoorden
 2. Anne-Mieke Bovelett
  Anne-Mieke Bovelett zegt:

  Hai Lydia,

  Als het totaalgewicht van een gerecht minder wordt door verdamping, dan heb je aan het eind dus ook minder gram per punt. Want dat is wat je feitelijk uitrekent. Hoeveel gram één punt is. En dat wegen – van het geheel – doe je pas aan het eind van het klaarmaken van je gerecht.

  Kipfilet slinkt trouwens ook (vaak wel 25%!), want die dingen zitten vol met toegevoegd water. Dat slinken en de gewichtsvermindering die daarmee gepaard gaat, maakt echter niet dat het aantal punten van die oorspronkelijk 100 gram rauwe kipfilet minder wordt. Die heb je dan ook als zodanig opgeschreven. En gooi jij er 100 gram rauwe aardappelblokjes door om mee te garen, dan schrijf je dus op: 100 gram aardappelen rauw. Je gaat ze er tenslotte niet aan het eind allemaal uit zitten vissen om op te schrijven hoeveel gram aardappel het dan gekookt is

  Als jij voor 10 punten ingrediënten in je gerecht hebt zitten, en je gerecht weegt uiteindelijk 1,5 kilo, dan is 1 punt dus 150 gram. Weegt je gerecht 1 kilo, dan is 1 punt dus 100 gram.

  Laat je me weten of dit zo helder is voor je? Anders mag je me gerust ook wel een keer appen of bellen.

  Beantwoorden
 3. Jasmijn
  Jasmijn zegt:

  Ik doe ww nu ruim een half jaar, en pas dit ook toe. Wel iets meer uit de losse pols, ik tel alle punten (voor bereiding) en tel dan bv. 1/4 deelvoor mezelf. Dat schep ik dan ook op…

  Beantwoorden
  • Anne-Mieke Bovelett
   Anne-Mieke Bovelett zegt:

   Als dat voor jou werkt, helemaal super! En wat doe je als je restjes over hebt die je de volgende dag wilt hergebruiken? Ik (= controlfreak) vind het heel fijn om restjes te gebruiken in bijvoorbeeld een wrap of een omelet voor de lunch. Zoals hier op Instagram. 🙂

   Beantwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.