Stevige ei-muffins met gebakken aardappelen en uien

aardappel muffin

Ken je die heerlijke dikke Spaanse omeletten, tjokvol met gebakken aardappelen en uien? Dit is een slanke maar zeer smakelijke variant, in muffin vorm. In de koelkast blijven ze zeker een week goed, en ze zijn heel handig om mee te nemen als lunch. Ook als snack tussendoor is deze muffin heel geschikt. Zowel voor mensen die gewoon graag gezond en gevarieerd willen eten als mensen die bewust bezig zijn met hun gewicht en bijvoorbeeld meedoen met Weight Watchers. Als je het zout weglaat uit dit recept past het ook uitstekend in een natriumarm dieet!

ingrediënten (voor 24 stuks)

  • 1 kilo ongeschilde* en in blokjes gesneden vastkokende aardappelen
  • 2 eetlepels olie
  • ca 500 gram fijngesnipperde uien
  • 9 eieren (L formaat)
  • 2 in kleine blokjes gesneden rode paprika
  • 1 zeer fijn gesneden prei
  • 24 snoeptomaatjes
  • zout** en peper naar smaak

Handig om te gebruiken bij dit recept

Twee siliconen muffin bakvormen (12 muffins per bakvorm) en een flinke koekenpan, hapjespan of wok met anti-aanbak laag die goed afgesloten kan worden met een deksel.

Bereiding

  1. 1Doe 2 eetlepels olie in een koekenpan, wok of hapjespan (waar je een goed afsluitende deksel voor hebt), zet het vuur hoog en als de olie goed heet is, doe dan de aardappelblokjes erin. Wacht even voordat je gaat omroeren. Door de grote hoeveelheid blokjes ineens, koelt de boel af. Geef het even de kans om weer heet te worden, en ga dan pas roerbakken.
  2. 2Doe na 5 minuten roerbakken de deksel erop en zet de warmtebron tussen half sterk en laag. Roer het gedurende 10 minuten af en toe om.
  3. 3Kluts 9 eieren en voeg daar naar smaak zout, kruiden en specerijen aan toe (tips voor specerijen staan iets verderop).
  4. 4Doe ongeveer de helft van de uien bij de aardappels en ga weer roerbakken op hoge hitte. Voeg zout toe naar smaak. Als je ziet dat de blokjes hier en daar een beetje bruin worden, doe je ook de rest van de gesnipperde ui erbij. En dan weer even een minuut of twee roerbakken. Zet daarna de warmtebron uit.
  5. 5Verwarm de oven intussen voor op 180 graden.
  6. 6Roer de paprika en de prei door de gebakken aardappels, en verdeel daarna alles in gelijke porties over de 24 muffinvormpjes. Let op, invetten is bij siliconen vormpjes niet nodig!
  7. 7Optioneel kun je nog in elk vormpje een snoeptomaatje bovenop doen (druk ze er dan wel een beetje in). Ziet er leuk uit, en komt ook de smaak ten goede.
  8. 8Giet daarna de geklutste ei in gelijke delen in de vormpjes erbij.
  9. 9Bak ze vervolgens in 25 minuten af. Ik raad je aan om ze na het bakken z.s.m. uit de siliconen vormen te halen, dan stomen ze door de eigen warmte droog. Als je ze laat zitten kunnen ze wat “zompig” worden.

suggesties voor de kruiden en specerijen

Bijvoorbeeld een halve eetlepel köfte kruiden (Turkse gehaktkruiden, let op, kan zijn dat daar ook al zout in zit!) of Baharat van Jonnie Boer. Maar een halve eetlepel Hindoestaanse kerrie masala is hier ook erg lekker in. Met wat extra peper. Mijn persoonlijke favoriet is gemalen komijn (1 afgestreken eetlepel) met een theelepel kaneel en een theelepel kurkuma, halve theelepel gemberpoeder en twee tenen geperste knoflook. Voor wie niet zo dol is op exotische specerijen: alleen zout en peper werkt ook. Met een flinke dot fijngehakte verse peterselie of basilicum erbij.

Doe jij ook Weight Watchers?

Als je de aangegeven hoeveelheden uit het recept aanhoudt, dan zijn deze muffins

2 SP

per stuk

Eet je er 2 dan is het 4 SP, eet je er 3, dan is het 7 SP! Dit i.v.m. afronding naar boven en beneden.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *