5 Anti-gedoe tips om makkelijker en sneller te koken

tips - broodje tomaat met danablu en verse basilicum door Anne-Mieke Bovelett - Pimp Your Food!

Tips om je leven in de keuken makkelijker te maken! Als je in de basis al allerlei obstakels in de keuken tegenkomt waardoor je opziet tegen het koken van een gezonde maaltijd, dan is de kans dat je blijft hangen (of terug valt) in een eetpatroon met kant en klaar zooi veel groter. Terwijl je met gebruik van verse ingrediënten helemaal niet langer in de keuken hoeft te staan.

1. Verse kruiden niet snijden maar knippen

tips voor makkelijker koken - Westmark kruidenschaar

Een broodje tomaat met verse basilicum is ECHT veel smakelijker dan met gedroogde basilicum. Of wat dacht je van een lekker soepje met wat verse bieslook of koriander er in? Verse kruiden maken vaak hèt verschil in eenvoudige gerechten.

Ik vond dat gepriegel met kruiden snijden vroeger maar niets, en uit gemakzucht gebruikte ik dan gedroogde basilicum, koriander, munt, peterselie of bieslook. Tot ik een kruidenschaar cadeau kreeg van mijn moeder. Wat een geniaal ding! Het is een schaar met 5 bladen en een soort van kammetje erbij om hem te reinigen.

Tips voor verse kruiden in de vorm van hele planten

Verse basilicum en bieslook kun je vaak beter als plantje kopen en in de vensterbank zetten, dan een paar van die lullige dure losse takjes in plastic bakjes. Als hele plant is het vele malen voordeliger!

Maar let op, met name basilicum heeft veel water nodig. Schenk dat onderin de schotel of het bakje waar je het potje op of in zet. Dan bepaalt de plant zelf hoeveel hij drinkt en verklein je de kans op verzuipen. Koriander vind ik persoonlijk te lastig om levend te houden. Munt wil ik nog steeds planten in mijn tuin, maar dat vergeet ik elk jaar weer. Dus die twee kruiden koop ik in dikke bossen bij de Turkse supermarkt en bewaar die goed gekoeld in een plastic zak in de groentelade van de koelkast.

2. Handig porties maken voor de diepvries

tips - muffin vorm van OetkerMet een flexibele muffinvorm kun je heel eenvoudig porties invriezen. Bijvoorbeeld rijst, gekookte bonen, sauzen, soepen, etc. Als de boel bevroren is, druk je de porties uit de vorm, en doe je ze over in een diepvries zak. Zo kun je de muffinvormen de volgende dag alweer voor iets anders gebruiken en heb jij met je diepvries voorraadje altijd iets lekkers bij de hand om snel iets mee klaar te maken. Ik heb vier flexibele siliconen muffinvormen van Dr. Oetker . Momenteel (eind okt. 2016) zijn die in de aanbieding bij Bol.com. Nog steeds prijzig, maar ze gaan heel erg lang mee, heb je jaren plezier van.

3. Scherpe messen en goede snijtechnieken

Bewust en onbewust is het snijden van groenten en vlees ontzettend vervelend werk als je messen niet scherp zijn. Of als je messen gebruikt niet die geschikt zijn voor wat je probeert te snijden. Dat kan er ook aan bijdragen dat je koken maar gedoe vindt, of bent gaan vinden.

Als je fijne messen hebt, en je snijtechnieken goed zijn, dan ga je vanzelf nergens meer je hand voor omdraaien. Je hoeft echt niet Jamie Oliver, Nigella Lawson of Rudolph van Veen te heten, om een kilo groente in minder dan 10 minuten klein te snijden.

Ben jij linkshandig?

Op de meeste plaatsen worden messen voornamelijk messen voor rechtshandigen verkocht. Het voelt wellicht als discriminatie, maar als je als linkshandige goede messen wilt hebben, dan moet je ze speciaal aanschaffen. En dat is op zijn zachtst gezegd prijzig. Maar… wel de moeite waard!

Zelf snijden scheelt op termijn trouwens ook heel veel geld want kant en klaar gesneden groenten en vlees zijn nou eenmaal veel duurder (en vaak ook van minder goede kwaliteit, maar dat is een thema voor een ander blog). Bovendien geldt voor voorgesneden groenten een veel kortere houdbaarheid dan voor hele groenten.

Voor goede messen geldt hetzelfde als voor goede pannen. Als je messen van ECHT goede kwaliteit aanschaft, gaan ze een leven lang mee.

4. Gebruik tafelprullenbakjes op het aanrecht

Als er iets is wat ik zelf irritant vind tijdens het koken, dan is het wel dat ik aan de ene kant in de rommel op het aanrecht zit, en aan de andere kant heen en weer moeten rennen tussen mijn werkblad en de prullenbak. En een stinkende prullenbak vind ik helemaal erg. Daarom maak ik thuis gebruik van twee tafelprullenbakjes. Eentje voor groente afval en eentje voor overig afval, inclusief vleesresten. In de laatste heb ik altijd een plastic zakje zitten (groente afval gaat na afloop meteen de groene container in, daarom dus ook geen plastic zak er omheen). Als ik klaar ben knoop ik het zakje met overig afval en vleesresten dicht en gooi hem dan pas in de prullenbak. Werkt makkelijk, en je hebt geen stinkende prullenbak.

5. Investeer in een degelijke foodprocessor

Op mijn 30e kreeg ik voor mijn verjaardag een 650 watt foodprocessor van Braun, en dat ding doet het nu – na 15 jaar intensief gebruik – nog steeds hartstikke goed! Hij is doodeenvoudig te reinigen, en hakt, snijdt, raspt en kneedt nog steeds als een tierelier. Er gaat met gemak een kilo kipfilet in. Ik heb een broertje dood aan gehakt kneden. Bah, echt een vies glibberig gevoel vind ik dat. Met zo’n foodprocessor maak ik in no-time flinke hoeveelheden gehakt van hele stukken biefstuk, of kip- en kalkoenfilet (en ook hier geldt dat dit weer goedkoper is dan kant en klaar kopen). Als het klaar is, dan is het gemengd en wel. Maar ook snel even bloemkoolrijst maken of groenten raspen gaat prima in zo’n ding.

Tot slot

Bovenstaande punten komen ook aan de orde in de workshop “50 tinten grij… ehh, groente”. In deze workshop maak je kennis met heel veel verschillende kruiden en specerijen. Je leert om daarmee in een handomdraai verrassend smaakvolle en vooral zeer vullende gezonde bij- en hoofdgerechten op tafel te zetten. En dat met hele alledaagse groentesoorten. Klik hier voor meer informatie.

3 antwoorden
  • Anne-Mieke Bovelett
   Anne-Mieke Bovelett zegt:

   Ja, heerlijk, zo’n ding. Ik ben erg van de snijden en de hakken, maar met verse kruiden werkt dit toch net even beter. Met name verse koriander en peterselie blijven bij normaal snijden op de plank “plakken”. Vind ik zonde van die heerlijke smaakmakers.

   Beantwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.