Weg met de kerststress – het slanke driegangen “5 voor 12” kerstmenu

Smakelijk kerst menu, drie gangen, vullend, verzadigend, ziet er mooi uit… en is super slank. En VOL dat je zit! En dat allemaal in korte tijd met weinig stress. Je hebt je toch niet het hele jaar te schompes gewerkt om de week voor kerst vier dagen lang als een geflambeerde stresskip in de keuken te staan? Voor iets dat in een uur opgegeten is? Omdat (je denkt dat) anderen dat van je verwachten? Zodat jij je daarna van frustratie bij de afwas nog maar even vergrijpt aan alles wat je juist had afgezworen (want goede voornemens gaan tenslotte pas in op 1 januari)?

Het kerstmenu

Het menu is gerekend voor vier personen. Mits je het dessert de dag ervoor alvast even in elkaar gefietst hebt, kun je dit hele menu makkelijk binnen drie kwartier op tafel hebben. Voorgerecht en nagerecht, en ook de onbeschaamd lekkere filodeegbakjes staan elk in een eigen bericht (onder aan de pagina heb ik ze voor het gemak even gegroepeerd,). De beschrijving van de overige onderdelen van het hoofdgerecht – bestaande uit gember-knoflook kip, de filodeegbakjes met madeira-champignons, sperziebonen en een frisse tomatensalade, tref je hier onder!

ingrediënten gember-knoflook kip

  • 400 gram rauwe kipfilet in hele kleine stukjes gesneden
  • 5 gram zeer fijn gesneden verse gember
  • 1 fijngehakte teen knoflook
  • 1 grof gesnipperde ui
  • 1 in dunne repen geschaafde winterwortel (kan met dunschiller)
  • halve zeer fijn gesnipperde rode ui
  • 1 halve eetlepel olie (7,5 ml)

bereiding kip

  1. 1Fruit de uiensnippers in de olie tot ze aan beginnen te kleuren.
  2. 2Doe de gember en de knoflook erbij, en (grof zee)zout naar smaak.
  3. 3Doe dan de kipfilet erbij.
  4. 4Hak de wortelreepjes tot snippers (maar zorg wel dat je 8 lange slierten achterhoudt voor de decoratie van je boontjes).
  5. 5Roer de wortelsnippers er kort voor opdienen doorheen, en garneer met rode uitjes. Staat niet alleen leuk, maar zorgt voor een verrassend lekkere extra smaakwending.

NB Voor het geval dat je nu denkt dat 100 gram per persoon niet erg veel is… Hou er rekening mee dat als je het hele kerstmenu volgt, dat het meer dan vullend is. De ervaring heeft me geleerd dat dit een prima hoeveelheid is.

ingrediënten sperziebonen

  • 400 gram sperziebonen, 7 minuten gestoomd
  • 1 halve eetlepel (7,5 ml) olie
  • 1 teen fijn gesneden knoflook
  • grof zeezout
  • 8 dunne reepjes winterwortel (over de hele lengte) ter decoratie

Bereiding sperziebonen

  1. 1Vergeet niet om ze een minuut of zeven eerst even te stomen!
  2. 2Roerbak ze na het stomen met de knoflook en het grove zeezout een minuut of vijf.
  3. 3Haal de pan van het vuur, ze moeten een klein beetje afkoelen om te voorkomen dat jij je vingers brandt. Drapeer en decoreer zoals op de foto, met een wortelsliertje er omheen.
  4. 4Hak de wortelreepjes tot snippers (maar zorg wel dat je 8 lange slierten achterhoudt voor de decoratie van je boontjes).
  5. 5Roer de wortelsnippers er kort voor opdienen doorheen, en garneer met rode uitjes. Staat niet alleen leuk, maar zorgt voor een verrassend lekkere extra smaakwending.

ingrediënten frisse tomatensalade

  • 4 dikke trostomaten
  • 100 gram Skyr of magere kwark
  • 1 takje met verse basilicum blaadjes

Bereiding tomatensalade

  1. 1Snij de trostomaten in hele kleine blokjes, en doe in een schaal. Let op dat je hierbij zoveel mogelijk van het sap van de tomaten ook mee krijgt in de schaal. Dat is namelijk het geheim van de oh zo lekkere maar ook oh zo eenvoudige dressing.
  2. 2Hak de basilicum klein.
  3. 3Doe de kwark / skyr in de schaal met de tomaten, basilicum erbij, even roeren, klaar!

Voor het gemak nog even de andere onderdelen op een rijtje:

romige bloemkool wortel soep met basilicum en rode uitjes
filodeeg met romige champignon madeira vulling - slank recept!
sweet sour banana choco triumph super slank dessert SmartPoints Weight Watchers Bovelett

Doe jij ook Weight Watchers?

LET OP – DIT IS NOG DE OUDE SMART POINTS TELLING. NA 13 DECEMBER 2017 PAS IK DEZE AAN DE NIEUWE TELLING AAN

Als je alles volgt in dit menu, dus a) de bloemkoolsoep, b) de hierboven beschreven gerechten, c) de filodeegbakjes en d) het dessert, dan komt dit
HELE MENU voor 4 personen
neer op

9 SP

per persoon!

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *