Bonen – zelf weken en koken, lekker en low-budget

bonen weken en koken

Zelf bonen weken (wellen) en koken lijkt veel werk, maar dat is het feitelijk helemaal niet. Bijvoorbeeld kikkererwten of kidneybonen (voor)bereiden.

Voorbereiding: minder dan 5 minuten

Bot gezegd: Zakkie openmaken: 2 seconden. Pan of bak erbij pakken: 5 seconden (voorop gesteld dat jouw pannenopslag niet in zo’n ongeorganiseerde draaidinges zit, zoals bij mij thuis). Bonen erin gooien en even paar keer met de handen erdoor om te kijken of er geen steentjes tussen zitten: 10 seconden. Koud water erbij: 10 tot 15 seconden. Wegzetten. Kortom, minder dan een minuut. En er dan 12 tot 24 uur niet meer naar omkijken. Was dat nou zoveel werk?

Bonen koken is een no-brainer

Als je er klaar voor bent om ze te gaan koken, ga je de bonen eerst afgieten*: 10 seconden. In geschikte pan kieperen: 5 seconden. Koud schoon water erbij tot de bonen ca. 2 vingers onder water staan: 10 tot 15 seconden. Extra ingrediënten** erbij: kan nooit lang duren, toch? Aan de kook brengen: kan tot enkele minuten duren, hangt er vanaf hoeveel je maakt. Daarna zacht zetten en minstens 3 kwartier lekker iets heel anders gaan doen. Na 3 kwartier eens proberen of ze al gaar zijn. Niet? Weer een kwartiertje wat anders gaan doen en dan weer proberen. Herhalen tot ze klaar zijn.

* Het vocht van gewelde bonen zit vrijwel altijd vol met zetmeel en andere zooi waar de boel enorm van gaat schuimen. Ik gebruik daarom schoon water. Niet om alle “boe boe bange” verhalen die rond dwarrelen over fytoblablabla en onverteerbare enzymen.
** Zout toevoegen aan het week- of kookwater verkort de kooktijd, maar vergroot wel de kans op stukkoken. Dat kun je beter kort voordat ze gaar zijn, erbij doen.

Heb jij algemeen weinig tijd om te koken?

Als je per keer een flinke hoeveelheid maakt, kun je ze na bereiding in porties invriezen en heb je ze dus altijd bij de hand om snel een smakelijk gerecht in elkaar te draaien. Als ik bijna door mijn voorraad ingevroren porties bonen ben, zet ik meestal op vrijdagochtend een berg bonen in de week en kook ze dan op zaterdagochtend. Soms maak ik dan tegelijkertijd ook even een kilo of twee meatloaf of een flinke pan met kalkoenstoof. Of iets anders wat basic is en goed in porties ingevroren kan worden. Heb ik de rest van het weekend tijd voor andere dingen en kan ik doordeweeks snel de boel op tafel zetten. Zoals ik van de week deed, met de “heavy duty smaakexplosie”. Favoriet zijn kikkererwten en kidneybonen.

Het “from scratch” bereiden van kikkererwten heb ik trouwens ook in een apart artikel toegelicht. Voortschrijdend inzicht maakte dat ik besloot om ook deze pagina met een tabel voor week- en kooktijden te maken. Hoe lang je gedroogde bonen moet weken en koken verschilt per soort. Alleen linzen, spliterwten, gespleten bonen hoeven niet te worden geweekt.

Bonen week- en kooktabel

SOORTMINIMUM WEEKTIJDKOOKTIJD
Adukibonen en oogbonen2 – 3 uur30 tot 45 minuten
mungbonen1 uur1 uur
borlottibonen
cannellinibonen
flageolets
kidneybonen
kievitsbonen
limabonen
pintobonen
witte bonen
zwarte bonen
4 uur1 tot 2 uur
erwten
kikkererwten
sojabonen
8 uur (1 nacht)1,5 tot 3 uur
NB Mijn ervaring met kikkererwten is dat ze – als ze 24 uur geweekt zijn – meestal na een uur wel gaar zijn.
0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.